Krsna katha online izdanje

 

 

Lažni ego i samopouzdanje

Sivarama Swami

Razgovor sa Sivarama Swamijem o razlici između lažnog ega i samopouzdanja
(4. ožujak 2011.)

Pitanje: Koja je razlika između lažnog ega i samopouzdanja? Očito je vrlo suptilna.

Sivarama Swami: Ne potpuno, ali blizu. Lažni ego znači ahankara, znači ne biti utemeljen u svom samopouzdanju, poput: "Ja vjerujem da će me Krišna zaštititi", "Imam povjerenja da ću, ako slijedim načela duhovnog života, postati pročišćen", "Imam povjerenja da će Krišna zadovoljiti moje potrebe,  moje materijalne i duhovne potrebe", dakle to samopouzdanje. Samopouzdanje u duhovnom smislu; mogu biti siguran u uspjeh ako slijedim proces svjesnosti Krišne na pravilan način.
 
Ali ne samopouzdanje "da sam ja činitelj". Samopouzdanjem u "Ja sam das" dobivam sve pogodnosti da kao das mogu biti siguan da mogu imati povjerenje u to.

Pitanje: Dakle, visoko samo poštovanje je ahankara?

Sivarama Swami: Ne ako imam jaku vjeru, ako je moja vjera  u Krišnu vrlo jaka i u koncept da je Krišna gospodar, a ja sam sluga, tako da to možeš nazvati visokim samopouzdanjem dokle god se temelji na tome da si sluga, a ne na tome da „ sam vršitelj“ i da „radim nešto,i  rezultati su moji zato što sam veliki bhakta“.

Ali, ako se uvijek kali s trnad api sunicena, onda nas taj tip povjerenja u rezultate pobožnih djelatnosti vodi do toga da budemo bhakta. Postoji jedan sanskrtski citat za kojeg se ne sjećam odakle je, ali on govori o ponosu učenika koji je ponosan na to da je bhakta. Drugim riječima; on ima ponos i povjerenje u Krišnu, on je ponosan na svoje duhovno porijeklo, ali na ništa osobno. Sve se temelji  na Krišni i guruu.

Čim to postane "Ja sam centar aham", tada je to lažno, jer rezultat ne dolazi od mene. No, ako rezultat dolazi od gurua i ako su Krišna i parampara temelj, onda je taj tip samopouzdanja u redu.

Pitanje: Nisko samopoštovanje je također ahankara?

Sivarama Swami: Da, misliti " Ja sam beskoristan", "Nikada neću duhovno napredovati" ili je ponekad okrenuto prema drugima poput "pogledaj druge, nitko nije čisti bhakta" i tako redom "Prabhupada je jedini čisti bhakta, a svi ostali ... ", također je lažno, jer onda nemaš vjeru u Krišnu. Zašto? Jer po tome Prabhupada nije mogao napraviti nijednog čistog bhaktu. Ali, ako slijediš proces, zašto bi mislio da nikada nećeš postati nešto? Mora postojati stanovito raspoloženje kao kod Jagaia i Madhaia da sam manji od crva u izmetu.

To je opće raspoloženje, ali u isto vrijeme svjestan je da je manjari u duhovnom svijetu s dubokim filozofskim realizacijama u svjesnosti Krišne ... kako je opisao Krishna Das Kaviraja Goswami. Dakle, to ide paralelno.

No, samo omalovažavanje znači nedostatak vjere. Tako da trebamo imati vjeru da možemo učiniti što god hoćemo i to je ono što je Prabhupada želio od nas. Vlastitom snagom ne možemo učiniti ništa, to je pravo samopoštovanje.

I završna riječ o tom samopouzdanju: zapravo moramo imati stvarno veliko samopouzdanje u činjenicu da se vraćamo kući natrag Bogu. To je više od penjanja na planine za osvajanje svemir ili radi druge takve stvari. To je najveća stvar koju možemo pokušati ostvariti u ovom svijetu. Pa kako ćeš to postići ako nemaš vjeru da to možeš učiniti? Možemo to učiniti milošću gurua i Krišne, ali moramo imati vjeru da možemo to učiniti tako da to doista možemo ostvariti.

Komentari:

0 Jasmina 07-08-2012 12:38
Haribol! Super pitanja i odgovori. Hvala Vam na objavi. Pozdrav!
Komentiraj na ovaj post

Napiši komentar:

Sigurnosni kod Osvježi sigurnosni kod