Krsna katha online izdanje

 

 

VARNAŠRAMA - NEVAŽNA ILI POTREBNA?

Bhakti Vidya Purna Swami

Nj.s. Bhakti vidyapurna svami (SB 4.22.55, New Vraja Dhama)  Krsna-katha 1/2010: 

Srila Prabhupada objašnjava da nismo hindusi, već da prakticiramo varnašramu. Istodobno Gospodin Caitanya kaže da nije ni sannyasi, ni šudra, ni brahmacari, ni grihastha... Koje je značenje pojma varnašrama kako ga Prabhupada koristi?

Kakav je bio društveni položaj Gospodina Caitanye?

Sannyasi.

A Advaita Acarye?

Grihastha.

OK. A Pradyumna?

On je bio brahmacari.

A Kolaveca Sridhar? Grihastha.

Dobro, ali koja varna?

Prodavao je listove banane.

Da, znači zanatlija, dakle, šudra. A obitelj Raghunath das gosvamija?

Bili su grihasthe, bogati vaišye.

Da, a Maharaja Prataparudra?

Kralj, kšatriya.

A Ramananda Ray? On je bio kšatriya šudra, služio je u vladi. A Svarup Damodar? Najprije je bio brahmacari, a potom je uzeo sannyas. Dakle, ne vidimo niti jednog pratioca Gospodina Caitanye da djeluje izvan varnašrame. No, svrha njihovog života nije bilo slijeđenje varnašrame. Varnašramu su koristili kako bi ugodili Krišni.

Evo primjera. Idete u kuhinju, uzmete cvjetaču, dasku za rezanje i nož. Postanete li neka od te tri stvari? Da biste koristili nož, morate postati nož? Tu je cijeli postupak iz zena kako da postanete jedno s nožem. Prelijete svoj životni zrak u taj nož i onda, u takvom jedinstvu, možete rezati bez da uopće pritišćete nož. Zapravo, kad postanete stvarno vješti, više vam nož ni ne treba. Samo upotrijebite svoje energije iz noža. Ne? Tako ne režete cvjetaču? Baš me čudi! (smijeh u publici)

Da bi se varnašrama koristila, ne znači da moramo postati varnašrama. Materijalist misli, „Postao sam grihastha, kšatriya ili šudra.“  No, tomu je tako jer su glupavi, zaokupljeni materijom. Bhakta zna, „Ja nisam ovo tijelo,“ ali tijelo ima svoju prirodu. Nisam ovaj um, ali um ima svoju prirodu. Ne možete s ceste pokupiti bilo kojeg klinca i pretvoriti ga u nuklearnog fizičara. To može postati netko s uvjetovanom prirodom za takvo što.  Bhakta zato gleda kakva mu je gruba i suptilna uvjetovana priroda i onda je upotrijebi za služenje Krišne. No u tom postupku ne postajemo taj identitet. Zato Gospodin Caitanya kaže, „nisam brahmana, nisam sannyasi...“ Jer on nije sannyasi, ali slijedi dharmu sannyasija.

 

TRANSCENDENTALAN, PAS ILI ČOVJEK U VARNAŠRAMI

 

Inače, imate samo dvije alternative. Ako ne slijedite varnašramu, ili ste paramahamsa - što znači da sjedite i 24 sata na dan mantrate Hare Krišna, posve oslobođeni potrebe da zadovoljite tjelesne porive – ili ste pas i trčite naokolo, njuškajući sve žene koje tuda prolaze. To su vam tri alternative: pas, ljudsko biće u varnašrami ili posve transcendentalan.

Riječ je o kulturi koju koristimo. Imate tijelo i treba ga upotrijebiti. No, to ne znači da postanemo taj identitet. Ako pak razmišljamo kako je Gospodin Caitanya rekao da je varnašrama izvanjska stvar te je stoga odbacujemo, moramo onda uzeti u obzir da su i noževi, sjeckanje povrća i jedenje također prilično izvanjske stvari. Kao i spavanje, pražnjenje crijeva. Znači li to da bhakte ne idu u zahod, jer su transcendentalni? Mi smo transcendirali sve te stvari, prabhu! Koristimo li nešto, ne znači da smo to postali.

No, stvar je u tome da je psima teško ponašati se poput ljudi. Ljudsko biće je pročišćeni položaj. Tako da se osoba mora pročistiti da bi uistinu bila ljudsko biće. Pas je prirodan.

Razumijem tvoje objašnjenje, ali i dalje se pitam što Prabhupada podrazumijeva pod pojmom varnašrama?

Varnašrama se odnosi na ono što ćeš napraviti; kako ćeš jesti. Hoćeš li se sjuriti na hranu i zabiti glavu kao krava u jasle? Dinosaurus Rex ruča. Potrebna su ti neka pravila. Ako ćeš sjesti za stol, staviti pred sebe tanjur, žlicu i vilicu, ok, onda ćeš to napraviti prema mađarskim pravilima. Ili ćeš jesti prema vedskim pravilima. Ili možeš jesti poput psa. Neki sustav moraš primijeniti. Hrana mora s mjesta A doći do mjesta B – u tvoja usta. Što planiraš, koji ćeš sustav koristiti? Možeš biti lokalni gentlemen ili univerzalni gentelmen. Ili možeš biti lokalni pas. Neki sustav moraš koristiti – kako ćeš spavati, kako ćeš se odijevati, kako ćeš koristiti zahod, tuširati se ili prati zube? Neki društveni sustav moraš koristiti, određeni zbir vrijednosti. Ljudsko se biće odgaja u vrijednostima. Krišna je za životinje uredio da odmah znaju kako biti savršen, primjerice, pas. No, čovjeka treba odgojiti da bude savršen čovjek. Inače je i on, ne baš savršen, pas. Najvjerojatnije će imati malo problema s mahanjem repom. Ali, uz malo vježbe... Možemo se vratiti zenu u tu svrhu... (smijeh)

Nemaš alterntive. Bhakte mogu reći, „Mi ne slijedimo,“ ali njihova su alternativa onda lokalni običaji koje su naučili od majke. Dakle, nema alternative. Ako razumijemo da je ovo ljudski život, a ljudski život podrazumijeva određena ograničenja, pravila, pa ću se uskladiti s Krišninim zakonima – stvar postaje jednostavna. Sve što prihvatiš, postane vrlo lako. Ono što ne prihvatiš, jako je teško.

Kao djeca. Vrlo zanimljiva pojava. Dijete treba nešto jednostavno napraviti, pospremiti igračku ili nešto tako, za što treba možda 30 sekundi ili najviše dvije minute. Ako žele to napraviti, toliko će trajati. Ali, ako ne žele, radit će sve druge stvari i potratiti sat vremena, a da ne obave zadatak od 30 sekundi. Ako razgovaraš s psiholozima, složit će se da su odrasli tek velika djeca. Samo su malo više samouvjereni u svoj položaj. Zato imaju slične probleme. Ako im se nešto ne radi, mogu potratiti godine i godine, zagorčavajući svoj i živote svih oko sebe, samo da bi izbjegli napraviti tu jednu stvar koja im se ne sviđa. Jer, ako je u pitanju dijete, onda je samo glupo, no kad se radi o odraslom, onda je to filozofija.

Napiši komentar:

Sigurnosni kod Osvježi sigurnosni kod