Krsna katha online izdanje

 

 

MANTRAM, ALI NE SLIJEDIM NAČELA

Romapada Swami

PITANJA I ODGOVORI | Potraga za Istinom, odgovora Njegova Svetost Romapada Svami (Krsna-katha 1/2008)

Pročitao sam da "onaj tko ne slijedi regulativna načela nije pogodan za pjevanje (kirtanu)". Ja se teško borim sa svojim vezanostima i ponekada ili većinom nemam motivacije za pjevanje. Osjećam se veoma loše, a ponekad i obeshrabreno zbog vlastitog načina života u kojemu ne zalijevam sjeme posvećenosti koje sam primio milošću posvećenika, a naročito jednog posvećenika. Nakon čitanja ove izjave sam zbunjen. Molim vas da budete milostivi te objasnite tu izjavu.

Odgovor: Izjava koju navodiš pojavljuje se u sljedećem kontekstu: "Nakon što primi milost duhovnog učitelja, osoba mora ponavljati njegove upute, i to se naziva sravana-kirtana --- slušanje i pjevanje. Onaj tko nije pravilno čuo od duhovnog učitelja ili ne slijedi regulativna načela nije pogodan za pjevanje (kirtanu)."

Ovdje je dan poseban naglasak na važnost "slušanja" od duhovnog učitelja te na 'primjenu onoga što je osoba čula', kao preduvjeta za pravilno pjevanje; nije bila namjera da nekoga u potpunosti odvrati od pjevanja.

Zapravo, ova izjava koju si naveo mogla bi ti nagovijestiti kako da nadjačaš trenutnu borbu s kojom se suočavaš u svom duhovnom razvoju - rješenje je da još jednom uzmeš utočište u procesu slušanja, čime ćeš bez izvanjskog truda savladati poteškoće u pjevanju.

Podrobnije je razrađeno u sklopu ovog istog pitanja i odgovora kako osoba može privući i primiti milost duhovnog učitelja - neprekidnim slušanjem sa žudnjom, usrdnim štovanjem, stavom služenja i spremnošću da se promijene vlastita shvaćanja. U sklopu ovog procesa slušanja dostupno je svo savršenstvo. Kroz druženje i slušanje posvećenika, primio si sjeme posvećenosti, i daljnim slušanjem, sjeme će dobiti hranu, a ukus za slušanje kao i pjevanje prirodno će se razviti.

Krišna uvjerava da u početku osoba neće moći u cijelosti izvršiti sve naredbe Gospodina, ali ako ima čvrstu vjeru u Njegove upute, bez ogorčenosti ili zavisti prema Njemu te "djeluje iskreno bez obzira na poraz ili beznađe, sigurno će biti uzdignuta na stadij čiste svjesnosti Krišne." (vidi BG 3.31 smisao)

 

***

Moguće je primiti milost i nadjačati sve zablude i vezanosti u istom trenu, kao što je opisano na primjeru Šrila Prabhupadinog osobnog života. Međutim, ako osoba ne napravi takav proboj u jednoj ili nekoliko razmjena s posvećenicima, to nije razlog za obeshrabrenje - treba samo nastaviti žudno i ponizno slušati. Ovaj proces je apsolutno moćan i djelovat će tijekom vremena.


****

Srila Prabhupada

 

Dakle, ne moraš očajavati. Imaš nešto poštovanja i zahvalnosti za sjeme posvećenosti koje si primio; također imaš želju za pravilnim njegovanjem tog sjemena te iskreno žališ što to ne možeš izvršiti. Sada, uzimajući sve to kao poticaj, nastavi se baviti procesom slušanja spoznatih posvećenika - traži takvu priliku da slušaš krišna-kathu, ako je moguće svakodnevno pa makar samo nekoliko minuta.

Materijalne vezanosti, iako su nepoželjne, ne ograničavaju osobu u njenom posvećenom služenju. Točnije, poletnim uključivanjem u posvećeno služenje, osoba će postupno i prirodno otkriti toliko viši ukus da će sve materijalne vezanosti oslabjeti te postati suvišne.

Kao što je navedeno u Bhagavatamu, "akama sarva kamo va" --- bilo da je puna svih materijalnih želja, bez i jedne materijalne želje ili želi osolobođenje, osoba sa širom inteligencijom mora svim sredstvima obožavati vrhovnu cjelinu, Božansku Osobu." (SB 2.3.10)

"Šri Krišna, Božanska Osoba, koja je Paramatma [Nadduša] unutar svačijeg srca i dobročinitelj vjernog posvećenika, čisti želju za materijalnim uživanjem iz srca posvećenika koji je razvio hitnu želju za slušanjem Njegovih poruka, koje su same po sebi vrle ako se pravilno čuju i pjevaju.

Redovitim prisustvovanjem na predavanjima iz Bhagavatama te služenjem čistog posvećenika, sve što uznemiruje srce je gotovo u potpunosti uništeno, a služenje s puno ljubavi prema Božanskoj Osobi, koja se veliča transcendentalim pjesmama, uspostavlja se kao neopoziva činjenica." (SB 1.2.17-18)

Šrila Prabhupada nas uvjerava u svom tumačenju ovih šloka: "Nije začuđujuće da se uznemirimo u doticaju sa ženama i bogatstvom, jer se svako živo biće druži s tim stvarima još od davnina, praktički od pradavnina te oporavak od ove strane prirode može potrajati. Ali ako se osoba uključi u slušanje o Gospodinovim slavama, postupno počinje shvaćati svoj pravi položaj. Božjom milošću takav posvećenik dobiva dostatnu snagu da se može zaštititi od uznemirujućih okolnosti te se iz njegovog uma postupno uklanjaju svi uznemiravajući elementi."

 

Napiši komentar:

Sigurnosni kod Osvježi sigurnosni kod