Krsna katha online izdanje

 

 

MILOST DOLAZI KROZ UČENIČKO NASLIJEĐE

 

Smita Krsna Swami

Smita Krsna Svami (Krsna-katha 9/2004): S duhovne točke, ovo je najmoćniji pokret u svemiru.

Predavanje održano u Ličkoj Jesenici svibnja 2004. na dan njegove Vyasa puje

Ovo je način na koji milost silazi, dolazi. Kao što je Sridhar Maharaj rekao, sve dolazi kroz guru parampara. Svi smo povezani. Također i ja. Kroz gurua povezani smo sa Svevišnjim Gospodinom.

 Jedno pitanje sam ranije spomenuo: «Što nam daje pravo da mantramo Hare Krišna?« Ne možemo to olako uzeti: «Pa da, ja mantram Hare Krišna.» Možete probati, ali nećete uspjeti. Nešto će vas zaustaviti. Mi mantramo po uputi Srila Prabhupade. Zato što nam je Srila Prabhupada rekao da mantramo. Da nam on nije rekao da mantramo, ne bismo mantrali. Rekli bismo da neki ljudi u Bengalu mantraju ovu mantru, a to bi bila zanimljiva znanstvena informacija. I mogli bismo o tome napisati akademsku disertaciju. Srila Prabhupada nam je razotkrio zašto trebamo mantrati Hare Krišna.

To nije stvar znanstvenog istraživanja. To ne znači da ne trebamo imati akademski obrazovane ljude. Oni će isto ispuniti svoju ulogu u širenju svjesnosti Krišne diljem svijeta. Na određeni način oni to već čine. No, poanta je da to nije akademska stvar. Ovo je prava stvar. Mantranje Hare Krišna je prava stvar. Dovodi nas u doticaj s nečim različitim. Dovodi nas u doticaj s Krišnom. Možemo i reći da Krišna pristaje da na takav doticaj zbog Srila Prabhupade. Zato što je Srila Prabhupada dao uputu, Krišna pristaje biti dostupan na takav način. Na taj način milost silazi.

Mi smo svi objekti Srila Prabhupadine milosti. Čitav svijet je objekt Srila Prabhupadine milosti. On je smiono propovijedao. On je sve pokrenuo te nastavio iznova i iznova pokretati diljem svijeta. Sve je došlo kroz guru parampara. Na posredan način dolazimo u izravan doticaj - kroz guru parampara. Mi ne plešemo sami s Krišnom, već plešemo zajedno slijedeći upute Srila Prabhupade. Možda nije uvijek očito što činimo, ali zbog njegovih blagoslova, mi to činimo. On je u jednoj molitvi rekao Krišni: »Molim te učini da plešem onako kako ti želiš.» Kroz to je pokazao što mi možemo učiniti sami za sebe. Milošću gurua i Krišne sve je moguće. Srila Prabhupada okupio je grupu hipija i od njih načinio čiste vaišnave. U početku su učenici dolazili iz tog sloja subkulture. Uzeo ih je i učinio nešto dobro od njih, nešto moćno. Krišnina moć dolazi kroz Prabhupadu.

Kada guru vidi da učenik čini nešto dobro, onda je sretan. Čak i ako učenik učini nešto bolje od gurua, guru je sretan i zbog toga. Učenik uvijek zna kako je to milost gurua. To je pravilan stav. To ne znači da smo bolji od Srila Prabhupade. Nitko nije bolji od njega. Svi ovisimo o njegovoj milosti. Zbog njegove milosti ovaj pokret opstaje. Ego koji posjedujemo mi, učenici, mogao je sve uništiti. Zbog Prabhupadine naredbe, stvar se nastavlja. Možda učenici i nisu toliko dobri, ali treba im biti jasno da trebaju surađivati zbog služenja Srila Prabhupade bez obzira na različite karaktere, sklonosti i mogućnosti. Svi se trebamo ujediniti.

Smita Krsna Swami

NAJBOLJI POKRET

 

Možda to ne izgleda toliko moćno s naše točke gledišta, ali s duhovne točke, ovo je najmoćniji pokret u svemiru. Ako postoji moćniji pokret, onda mi recite. Naš pokret je najbolji. Na duhovnoj razini on je najsnažniji zato što propovijedamo u Prabhupadinoj liniji. Ako bismo prerezali svoju vezu sa Srila Prabhupadom, izgubili bismo svoj izvor snage. Ne bismo više bili vjerodostojni. Oni koji su inteligentni, primijetili su prisutnost Hare Krišna pokreta. Možda i nisu dio našeg pokreta, ali kažu kako ovdje postoji moć.

Ako vas katolička crkva prizna kao kvalitetnog sudionika razgovora, tada ste netko. A to se nama događa. To je stvarnost. To se događa zbog raznolikosti u našem pokretu koja je povezana sa Srila Prabhupadom. Ako se  ne možete boriti protiv nekoga, onda morate uspostaviti barem neku vrstu komunikacije. To pak pred nas stavlja zahtjev za priznavanjem. Vjerujem da bi Srila Prabhupada bio sretan zbog činjenice da je ovo pokret na koji se može računati u modernom svijetu. A mi smo dio toga. Možemo učiniti male stvari, ali one zajedno tvore nešto veće. Ako ostanete povezani  u guru parampara sustavu,  Krišnina milost nastaviti će djelovati u ovom svijetu.

Istovremeno, to je i stvar želje za razmjenom  između Krišne i bhakte. Vyasa puja znači da obožavamo Vyasadevu. U našem pokretu, ja sam predstavnik Srila Vyasadeve. Zato što obožavate predstavnika, kroz guru parampara obožavate i samog Vyasadevu. Ja se molim da milost siđe.Trudit ću se biti dobar kanal kako bi milost sišla i kako bi se puna Krišnina moć i milost pojavile. Mi smo maleni, Krišna je velik. On je najveći. On uključuje sve. Čak i demone jer je izvor svega. Sva materijalistička inteligencija demona dolazi od Njega. Krišna voli dobre borbe. Stoga ne očekujete previše mira. Borite se i vratite se natrag u duhovni svijet. Nastavljamo se boriti, samo na drugačije načine. Krišna je borbena duha. Trebamo se boriti s inteligencijom. Ne trebamo činiti budalaste stvari. Trebamo dozvoliti Krišninoj vrhovnoj inteligenciji da se manifestira. To se može kroz guru parampara. Srila Prabhupada je htio da se duhovni principi pretvore u realnost. To je izazov za sve nas -prihvaćanje milosti i prihvaćanje naredbi.

Svevišnja Božanska Osoba reče: »Onaj tko nije vezan za plodove svoga rada i tko radi iz dužnosti utemeljen je u redu odricanja. Takva je osoba pravi mistik, a ne onaj tko ne pali vatru i ne izvršava dužnost.» Možete biti sannyasi - nemojte biti vezani za plodove svojeg djelovanja i izvršavajte dužnosti. To nije tako velika stvar. Velika stvar je biti pravi yogi ili najbolji yogi. «Onaj tko s velikom vjerom uvijek prebiva u Meni, tko u sebi uvijek misli na Mene i transcendentalno Me služi s ljubavlju najprisnije je sjedinjen sa Mnom u yogi i najviši je od svih yogija. To je moje mišljenje.»

Napiši komentar:

Sigurnosni kod Osvježi sigurnosni kod