Krsna katha online izdanje

 

 

Iskcon

Srila Prabhupada Samadhi

Po dolasku u New York u rujnu 1965., Srila Prabhupada se prvu godinu sam borio da utemeli svoj pokret svjesnosti Boga. Živio je jednostavno, držao predavanja kadgod i gdjegod bi mu se ukazala prilika i postupno je svojim poučavanjem počeo privlačiti pozornost ljudi. Još u srpnju 1966., dok je sam djelovao u nepoznatoj staretinarnici na njujorškom Lower East Sideu, Srila Prabhupada je osnovao duhovno društvo namijenjeno ljudima diljem svijeta. Nazvao ga je Međunarodno društvo za svjesnost Krišne ili skraćeno ISKCON (International Society for Krishna Consciousness). U vrijeme osnutka nije imao čak niti jednog predanog sljedbenika, no to ga nije obeshrabrilo. Među malom skupinom redovitih posjetitelja njegovih večernjih predavanja pridobio je dragovoljce koji će preuzeti dužnosti prvih povjerenika ISKCON-a. Tako je bilo onda, a danas Međunarodno društvo za svjesnost Krišne obuhvaća više od 500 hramova, farmi, škola i posebnih projekata diljem svijeta i brine se o milijunskoj kongregaciji u cijelom svijetu.

SVRHA ISKCON-a

Svjesnost Krišne nije sektaška vjera, već nešto puno značajnije. To je praktična znanost o duhovnim vrijednostima koja je potpuno opisana u vedskoj književnosti drevne Indije. Cilj pokreta svjesnosti Krišne je da sve ljude svijeta upozna sa ovim univerzalnim načelima spoznaje Boga tako da mogu imati najveće dobrobiti od duhovnog razumijevanja, jedinstva i mira. Vede preporučuju da je u sadašnjem dobu najdjelotvornijji način dostizanja samospoznaje neprestano slušanje o Svevišnjem Gospodinu, slavljenje i sjećanje na svedobrog Svevišnjeg Gospodina koji je poznat po mnogim imenima. Jedno od tih imena je Krišna, što znači onaj tko je sveprivlačan, drugo je Rama, što znači Onaj tko je riznica sveg zadovoljstva, a Hare ukazuje na Gospodinovu nepojmljivu energiju. Slijedeći tu preporuku Veda, članovi ISKCON-a uvijek pjevaju Hare Krišna Hare Krišna, Krišna Krišna Hare Hare, Hare Rama Hare Rama Rama Rama Hare Hare. To uzvišeno pjevanje, ta zvučna vibracija Njegovih svetih imena, izravno nas povezuje sa Svevišnjim Gospodinom i pomaže nam da postupno razvijemo svoj izvorni odnos s Bogom. Osnovna misija ISKCON-a je poticanje svih članova ljudskog društva da posvete barem dio svog vremena i energije ovom procesu slušanja i pjevanja o Bogu. Tako će postupno spoznati da su sva živa bića duhovne duše, koje su služenjem i ljubavlju vječno povezane sa Svevišnjim Gospodinom.

DIJELJENJE DUHOVNE HRANE

Uz naučavanje vedskog znanja i širenje Gospodinovih svetih imena, ISKCON također besplatno dijeli duhovnu hranu diljem svijeta. Poput filozofije i pjevanja, vegetarijanska hrana koja je najprije ponuđena Gospodinu pročišćava srce i um i pomaže nam u procesu postupnog razotkrivanja naše izvorne svjesnosti Boga. Stoga je ISKCON-ov program dijeljenja produhovljene hrane, diljem svijeta poznat pod imenom Hrana za život (food for life), podjednako blagotvoran kako za dušu tako i za tijelo.

Napiši komentar:

Sigurnosni kod Osvježi sigurnosni kod